sekretariat@bystry.pl
61 651 40 70

Blog

Sos z ciemnego piwa

  • 50 gr pora
  • 100 gr boczku
  • 160 gr szalotki
  • 8 pieczarek
  • 1 korzeń pietruszk
  • i 200 ml ciemnego piwa
  • Tymianek
  • 100 gr masła
  • 400 ml bulionu wieprzowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej  

 

Przygotowanie:

  1. Przesmażamy boczek, dodajemy szalotkę
  2. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki, por i pietruszkę
  3. Zalewamy piwem
  4. Całość dusimy około 10 minut
  5. Dodajemy bulion wieprzowy z tymiankiem
  6. Ponownie całość dusimy i zaciągamy zawiesiną z mąki ziemniaczanej - do odpowiedniej konsystencji.  

 

Marchewki  

  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • Tymianek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 200 ml bulionu wieprzowego
  • 50 gr masła  

Wykonanie:

  1. Pokrojone marchewki smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu
  2. Dodajemy pokrojoną cebulę ,tymianek
  3. Ponownie przesmażamy
  4. Zalewamy bulionem
  5. Dodajemy masło i miód
  6. Redukujemy do momentu powstania glazury  

 

MOŻNA DODAĆ:

Puree z selera  

Składniki:

  • 1 kg selera
  • 2 szalotki
  • 1 litr mleka
  • Sól , pieprz
  • 100 gr masła
  • 200 gr selera naciowego  

 

Wykonanie:

  1. Obrany seler smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu
  2. Dodajemy seler naciowy razem z pokrojoną szalotką
  3. Ponownie smażymy
  4. Zalewamy mlekiem
  5. Gotujemy do miękkości
  6. Miksujemy w robocie z dodatkiem masła
  7. Przyprawiamy solą i pieprzem