sekretariat@bystry.pl
61 651 40 70

Blog

Puree z batatów

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 gałązka rozmarynu
  • Pół główki czosnku
  • 250 gr masła
  • 1,5 litra mleka
  • 2 szt. cebuli
  • Sól i pieprz  

Wykonanie:

  1. Ziemniaki i cebulę obieramy, kroimy w większą kostkę
  2. Do rozgrzanego garnka wlewamy niewielką ilość oliwy, szklimy cebulę
  3. Dodajemy ziemniaki, rozmaryn i czosnek
  4. Całość przesmażamy do uzyskania złotego koloru i zalewamy mlekiem
  5. Gotujemy ok 15-20 minut
  6. Po ugotowaniu miksujemy ugotowane ziemniaki i dodajemy zimne kawałki masła

 

Kapusta zasmażana (4 porcje)

  • 600 gr kiszonej kapusty
  • 100 gr rodzynek
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • 100 gr masła
  • Natka pietruszki

Wykonanie:

  1. Opłukaną kapustę przesmażamy na niedużej ilości oliwy
  2. Dodajemy namoczone wcześniej rodzynki, ziele angielskie, liść laurowy
  3. Zalewamy wywarem warzywnym
  4. Gotujemy do miękkości ( ok. 30 min)
  5. Po ugotowaniu odcedzamy kapustę
  6. Dodajemy masło i ponownie przesmażamy kapustę w garnku ( ok. 5 minut)
  7. Na koniec dodajemy świeżo posiekaną pietruszkę  

 

Sos

  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cebule,
  • 250 gr pieczarek
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 120 ml białego wina
  • 70 gr masła,
  • 500 ml śmietanki 30 %
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • Pieprz sól,
  • natka pietruszki

Wykonanie:

  1. Na rozgrzanej patelni szklimy cebulę i czosnek
  2. Gdy cebula się zeszkli całość przekładamy do miski
  3. Ponownie na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju, przesmażamy pieczarki
  4. Dodajemy przesmażoną cebulę i czosnek oraz wino i gałązkę rozmarynu
  5. Redukujemy wino i zalewamy całość śmietaną
  6. Gotujemy do momentu aż sos zacznie gęstnieć
  7. Dodajemy zimne masło, sos sojowy i przyprawy
  8. Intensywnie mieszamy
  9. Na koniec dodajemy natkę pietruszki