Puree z batatów
- 1 kg ziemniaków
- 1 gałązka rozmarynu
- Pół główki czosnku
- 250 gr masła
- 1,5 litra mleka
- 2 szt. cebuli
- Sól i pieprz
Wykonanie:
- Ziemniaki i cebulę obieramy, kroimy w większą kostkę
- Do rozgrzanego garnka wlewamy niewielką ilość oliwy, szklimy cebulę
- Dodajemy ziemniaki, rozmaryn i czosnek
- Całość przesmażamy do uzyskania złotego koloru i zalewamy mlekiem
- Gotujemy ok 15-20 minut
- Po ugotowaniu miksujemy ugotowane ziemniaki i dodajemy zimne kawałki masła
Kapusta zasmażana (4 porcje)
- 600 gr kiszonej kapusty
- 100 gr rodzynek
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- 100 gr masła
- Natka pietruszki
Wykonanie:
- Opłukaną kapustę przesmażamy na niedużej ilości oliwy
- Dodajemy namoczone wcześniej rodzynki, ziele angielskie, liść laurowy
- Zalewamy wywarem warzywnym
- Gotujemy do miękkości ( ok. 30 min)
- Po ugotowaniu odcedzamy kapustę
- Dodajemy masło i ponownie przesmażamy kapustę w garnku ( ok. 5 minut)
- Na koniec dodajemy świeżo posiekaną pietruszkę
Sos
- 1 ząbek czosnku
- 2 cebule,
- 250 gr pieczarek
- 1 gałązka rozmarynu
- 120 ml białego wina
- 70 gr masła,
- 500 ml śmietanki 30 %
- 3 łyżki sosu sojowego
- Pieprz sól,
- natka pietruszki
Wykonanie:
- Na rozgrzanej patelni szklimy cebulę i czosnek
- Gdy cebula się zeszkli całość przekładamy do miski
- Ponownie na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju, przesmażamy pieczarki
- Dodajemy przesmażoną cebulę i czosnek oraz wino i gałązkę rozmarynu
- Redukujemy wino i zalewamy całość śmietaną
- Gotujemy do momentu aż sos zacznie gęstnieć
- Dodajemy zimne masło, sos sojowy i przyprawy
- Intensywnie mieszamy
- Na koniec dodajemy natkę pietruszki