sekretariat@bystry.pl
61 651 40 70

Blog

Sadzone jajko:

  • 1 jajko zielononóżki
  • 20 gr masła szczypiorek
  • sól

Wykonanie:

  • Jajko smażymy na rozpuszczonym maśle z dodatkiem łyżeczki wody, aby jajko nie przepaliło się na brzegu.  

 

Puree z grochu:

  • 1 szkl. grochu łuskanego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 150 gr masła
  • majeranek
  • sól, pieprz

Wykonanie puree:

  • Namoczony wcześniej groch gotujemy ok. 30-40 min w 3 szklankach wody. Gdy groch jest już miękki dodajemy pozostałe składniki mieszamy. Całość blend ujemy do uzyskania jednolitej, kremowej masy.

 

Sos grzybowy

  • 200 ml bulionu grzybowego
  • 50 gr suszonych grzybów
  • ½ szalotki
  • 20 ml śmietany do sosów i zup
  • 30 gr masła
  • Sól, pieprz

Wykonanie:

  • Suszone grzyby płuczemy, a następnie namaczamy ok. 5 godz. Odsączamy z nadmiaru wody i kroimy w kostkę. Posiekaną szalotkę podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu, dodajemy grzyby. Całość obsmażamy i zalewamy bulionem. Gotujemy aż sos zacznie gęstnieć , następnie dodajemy masło i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem.  

 

Kapusta z grzybami:

 

  • 200 gr kapusty kiszonej
  • 20 gr suszonych borowików
  • ½ cebuli
  • 30 gr masła
  • Liść laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego

Wykonanie:

Borowiki płuczemy, następnie namaczamy ok. 5 godz. w wodzie. Namoczone grzyby gotujemy ok. 30-40 min. Odcedzić zachowując wywar. Wystudzone grzyby kroimy w mniejsze kawałki. Kapustę przepłukać na sicie pod bieżącą wodą, odsączyć z nadmiaru wody i posiekać. Posiekaną kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wywarem z grzybów w razie potrzeby uzupełniamy wodą. Następnie dodajemy przyprawy i gotujemy pod przykryciem ok. 30-40 min. W tym czasie kroimy cebulę, szklimy na patelni i dodajemy do ugotowanej kapusty. Całość gotujemy do odparowania płynu, dodajemy masło i przesmażamy na średnim ogniu ok. 5 min. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki układamy na talerzu zaczynając od puree z grochu, następnie kapusta, pieczeń, sos, a na samej górze jajko posypane świeżo skrojonym szczypiorkiem.