sekretariat@bystry.pl
61 651 40 70

Blog

Składniki:

  • Ogórek zielony
  • Pomidor
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 40 ml octu
  • Szpinak i sałata Pieczeń chlebowa z borowikami ok . 30 gr
  • Bułka pszenna
  • Masło 70 gr

 

Wykonanie:

  • Przekrojoną bułkę w pół podsmażamy na patelni z dodatkiem masła tak, aby z każdej strony się zarumieniła.

 

Jajko posche:

  • Do rondelka wlewamy 250 ml wody, do której dodajemy 40 ml octu, doprowadzamy wodę do wrzenia i dodajemy jajko z małego naczynia. Musimy pamiętać o tym, że woda nie może nam się za mocno gotować, ponieważ rozpadnie się jajko lub białko nie pokryje nam równomiernie żółtka.

 

Sos holenderski

Składniki:

  • Czosnek
  • Tymianek
  • 50 ml białego wina
  • 50 ml klarowanego masła
  • Sok z cytryny
  • Sól
  • Pieprz biały
  • 2 żółtka

 

Wykonanie:

Białe wino gotujemy z ząbkiem czosnku i gałązką tymianku, następnie do miski dodajemy żółtka i ubijamy je na puszystą pianę najlepiej, robiąc to na parze. Podczas ubijania stopniowo dodajemy wywar z białego wina oraz klarowane masło. Gdy sos zacznie się już zagęszczać dodajemy sok z cytryny oraz przyprawy. Gdyby zdarzyło się że sos stanie się za gęsty, możemy go delikatnie rozrobić winem lub małą ilością mleka.

Na przesmażoną bułkę układamy sałatę , szpinak , plastry pomidora , ogórka oraz pieczeń. Przekładamy to następną warstwą bułki i nakładamy na nią kiełki pak choi’a jajko posche i zalewamy wszystko od góry sosem holenderskim. Całość możemy przy dekorować szczawikiem zajęczym, który doda kanapce większego orzeźwienia